Dobro jutro i ostale dezinformacije!!!

Možda je ovo slogan sa kojim treba započeti dan. Ako pitate zašto, reći ću vam da je u pitanju stav koji  predstavlja neku vrstu prve linije odbrane od ludila koje proizvodi ovaj stari virus u novom odelu. To naravno ne mora da bude univerzalni stav. Svi imamo glavu i trebalo bi je dobro iskoristiti za samostalno tumačenje stvarnosti. To posebno kada je stanje onakvo kakvo jeste ovih dana. Ljudi, usred smo pandemije, a  bombardovanje informacijama o broju zaraženih i preminulih budi senke u nama.

photo: pixabay

Novi virus – COVID19, to mu je ime i prezime i titula i sve ono zbog čega se cela planeta ovih dana ponaša kao sumanuta. Nije lako boriti se sa nevidljivim neprijateljem. Ali smo valjda trebali biti spremniji za ovakav izazov.  Nisu od juče priče o mutaciji virusa i novim pošastima savremenog doba za koje smo uglavnom kao vrsta sami i jedini odgovorni. Ali, kako to obično biva, strah od „nepoznatog“ toliko je jak da je planeta ušla u rat za zdravlje u koje prethodno ni jedan sistem nije dovoljno uložio. Nigde nije jeftino ulagati u zdravlje stanovništva iako su kampanje o preventivi uvek dobro plaćen posao. To je tako svuda u svetu.
Zaključak. Što je stanovništvo zdravije, to su i mere u borbi protiv virusa COVID 19 liberalnije, a broj premnulih od ovog virusa znatno manji. Zvanična statistika može i demantovati ovakav stav, ali činjenica je da su zdravstveni sistemi država koje su najugroženije ovim virusom preskupi, pa je i veliki broj onih koji su zbog nove korone, uz svoje združene bolesti, napustili ovaj svet. Tuga do neba, kad se zna da su i „najspremniji“ Kinezi priznali grešku. Nisu delovali preventivno. I sada je sve to nebitno. Ljudi umiru i to se ne može poreći. Virus hara i to je činjenica. I svi oni milioni evra koje smo potrošili za nabavku medicinske opreme (valjda), čini mi se da je zakasnela reakcija. Trebalo je da ceo svet misli na vreme. Da učini dostupnim sve ono što je namenjeno zdravlju stanovništva, a ne da se sada, kako kažu, otimaju za respiratore i maske koje ionako ne mogu da se kupe. Nije lako izdvojiti oko 100 dinara za masku koja traje nekoliko sati. A samo u januaru koštala je pet do osam dinara.
photo: pixabay
Mnogo je toga što smeta čoveku ovih dana. I tako razapeti izmedju teorija zavere i zvaničnih izveštaja, svet tone u neku novu dijagnozu. A trebalo je da budemo zdraviji i spremniji.
Nije baš najprikladnije pomenuti bioterorizam, ali sam još u januaru 2014.godine na promociji publikacije dr Elizabete Ristanović, slušala o bakteriji koja ima osobine bioloških agenasa. Tada sam naučila da se o bioterorizmu uglavnom govori kada se govori o posledicama. U pitanju je fenomen koji ima svoju perspektivu zato što je svojevrsni izazov vladarima sveta. No, to je viša matematika za nas obične smrtnike koji sami moramo pronaći način da rezonujemo svakodnevicu. A jedno je sigurno. Disciplina je najbolji lek. I mada zvuči bizarno,ali još uvek se ima šta pojesti i popiti, a kada je teško, čoveku treba samo snaga za oluje koje će tek doći. Dobro smo se snašli. Nije sve idealno, ali to i nije cilj. Dobro je što se higijena vraća u prvi plan. Možda iz ovog ludila svet izadje bolji i spremniji da se supotstavi novotarijama koje dovode do pandemija i katastrofa ovakvih razmera.
I treba upamtiti da je najlakši dan u životu bio juče. Čuvajte se i ostanite kod kuće. A kad sve prodje.....

V.N.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Prolećni umor, depresija ili šta god

Ljubav prema crtanju i slikanju

Dodelom nagrade "Borisav Stanković", završena 52. "Borina nedelja"