Blagovesti – Vesnik spasenja


Danas su Blagovesti. Praznik koji nazivaju vesnikom spasenja. Spasenja koje dolazi ljudskom rodu kroz bezgrešno začeće Deve Marije i rađanje Sina Božjeg - Isusa, a koji će opet ljudskom rodu posvedočiti život večni.

Pisali su i besedili o Blagovestima duhovnici, teolozi i sveti oci, a među njima i naš Vranjanac,  veliki Ava, sada već među svetima, prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, koji se, gle čuda i rekla bih ne slučajno, rodio i upokojio baš na ovaj dan.
A danas, više nego ikada čini se, potrebna nam je ta blaga vest o spasenju večnom, ali i ovozemaljskom. Nema danas bogosluženja, nema sabranja u hramovima Božjim, ali ima ih i treba da ih bude u našim domovima, malim Božjim hramovima. Zato upalite kandila pred ikonama svojih svetitelja, porodičnih zaštitnika, zahvalite Arhangelu Gavrilu na blagoj vesti  i pomolite se Gospodu za grešni rod ljudski.

BESEDA SV. JUSTINA ĆELIJSKOG I VRANJSKOG – Ave Justina
 
Čuvena je beseda Oca Justina o Blagovestima 1965. u manastiru Ćelije :
,, Кakva je to Blaga vest sišla na zemlju? Šta se to zbilo u našem gorkom životu ljudskom. Zar je moguća Blaga vest u svetu u kome postoji smrt? Zar je moguća prava radost u svetu gde se sve pretvara u grč straha, pred strašnom nemani koja se zove smrt? Danas i zbiva se zaista najveća Blagovest. Šta se dešava? Danas Sveti Arhistratig Gavril dolazi Svetoj Djevi, i objavljuje tu Blagu vest: da će roditi Sina, da će mu nadenuti ime Isus-Spasitelj, i da Njagovom Carstvu neće biti kraja. I sam Sveti Arhistratig kao da se zagrcnuo od ove velike i prevelike tajne. Кako se to nesmestivi Gospod i Bog rađa od devojke? Кako se On smesti u telu Presvete Djeve. Tajna je to velika, svetajna. Zato se i u današnjim crkvenim molitvama i pesmama neprekidno naglašava da se danas objavljuje velika tajna, predvečna tajna Božja, predvečna. Pre nego što je bilo Angela i Arhangela i celog ovog sveta i svih vidljivih i nevidljivih bića, Gospod je, predviđajući pad ljudski u greh, odlučio da postane čovek i spase čoveka, spase ga od greha. Greha iza koga uvek stoji đavo, a iza đavola uvek pakao. I eto, na današnji dan zbiva se to veličanstveno i najogromnije čudo u svima našim ljudskim svetovima. Danas se začinje u utrobi Presvete Djeve Bog Predvečni, Bog Bezgranični i Beskonačni. Danas, kako se veli u jednoj divnoj pesmi, sve što je zemaljsko postade Nebo. Zemlja postade Nebo, jer Bog postade Čovek. Кad je Bog Blagi postao čovek, onda sa Njim su sve Blage vesti Neba, sve radosti Neba, sve istine Neba postale naše ljudske, čovečanske, zemaljske. Кad je Gospod Hristos sišao u ovaj svet, eto Blagovesti, eto Sveblagovesti'', besedio je prepodobni Justin Ćelijski, te 1965.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Prolećni umor, depresija ili šta god

Dodelom nagrade "Borisav Stanković", završena 52. "Borina nedelja"

Ljubav prema crtanju i slikanju