Justinove Blagovesti

Sedmog aprila, po novom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik Blagovesti. Ovog datuma hrišćani se podsećaju dolaska Arhanđela Gavrila koji je Bogorodici javio blagu vest da će roditi Sina Božjeg. Blagovesti su i dan kada se rodio i upokojio prepodobni Justin Vranjski i Ćelijski. 
Arhimandrit Justin Popović rođen je na Blagovesti presvete Bogorodice, 25. marta po starom, odnosno 7. aprila po novom kalendaru 1894. godine u Vranju. Rođen na Blagovesti na krštenju je dobio ime Blagoje. Monaški postrig primio je u pravoslavnoj crkvi u Skadru, na dan Svetog Vasilija Velikog, 1916.godine. Tada uzima monaško ime Svetog Justina Mučenika i Filosofa. Iako jedan od najvećih teologa prof. Justin Popović bio je tretiran kao državni neprijatelj posle drugog svetskog rata. Proteran je iz Beograda, bez penzije, lišen ljudskih, verskih i građanskih prava. Menjao je manastire u kojima je boravio, ali ni jedno bratstvo nije smelo duže da ga zadrži. Utočište Otac Justin pronalazi u ženskom manastiru Ćelije kod Valjeva, gde će živeti praktično u pritvoru od 27. maja 1948. godine pa sve do smrti 1979.
Sveti arhijerejski sabor SPC je 29. aprila 2010. godine proglasio arhimandrita Justina Popovića u svetitelja. Od tada liturgijski spomen prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog slavi se 14. juna po novom kalendaru. Na dan rođenja i upokojenja ave Justina 7. aprila u Vranju, njegovom rodnom gradu, se služi sveta liturgija, održavaju Justinove blagovesti i položi cveće na spomen bistu u gradskom parku. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Prolećni umor, depresija ili šta god

Ljubav prema crtanju i slikanju

Dodelom nagrade "Borisav Stanković", završena 52. "Borina nedelja"