Ne znam da ne znam

Svako od nas je upoznao osobu koja za sebe misli da zna sve, da je najpametnija, da je suvereni vladar znanja o svemu i svačemu, a u suštini nije baš najstručnija u mnogim stvarima. Oni nesrećniji imaju takve u svom okruženju, na poslu, a saučešće onima koji dele postelju i dom sa takvima.
„Znam da ništa ne znam“ reče Sokrat davno, al to za njih ne važi, jer oni ne znaju da ne znaju! Raspravljaće se satima sa vama, ubeđivaće vas u svoje ne baš potkrepljene znanjem stavove, jer oni su uporni da vam dokažu da su pametniji od vas. Možda će vas i zbuniti i zapitaćete se –da možda nisu u pravu, možda grešite negde... Ali se zato oni nikad neće zapitati to sito. Nema šanse. Ma sto posto, pazi kad ti ja kažem... Ne brinite nije do vas, do njih je... 
Ovi pametnjakovići su obično najglasniji u društvu, vode glavnu reč, zaključuju na osnovu nepotpunih ili nevažnih informacija, ne podnose kritiku, niti vole da čuju drugo mišljenje, obično onih kompetentnijih. On što su u stanju da vam govore o crnim rupama a ne znaju šta je ni gravitacija...

Pronašli psiholozi šta je to. Dali mu i ime. Daning Krugerov efekat. Prvi put je zvanično definisan i istražen 1999. godine kada su psiholozi Dejvid Daning i Džastin Kruger sa Kornel univerziteta u Americi objavili rad o tome u Žurnalu psihologije ličnosti i društva, te je po njima i dobio naziv Daning-Krugerov efekat.

“Daning—Krugerov efekt je kognitivni poremećaj. Njegove posledice su da osobe s manjkom veština i znanja u nekoj oblasti pate od iluzorne superiornosti, greškom verujući da su njihove veštine mnogo veće nego što zapravo jesu. Ovaj poremećaj pripisan je metakognitivnoj nesposobnosti da individua ne može da prepozna svoje greške. “
Inspiraciju su dobili zahvaljujući pljačkašu Mekarturu Vileru. Kada je 1995, usred bela dana, opljačkao dve banke u Pitsburgu, u saveznoj američkoj državi Pensilvaniji, nije ni pokušao da se preruši. Uhapšen je kasnije te noći, manje od pola sata nakon što je video-snimak sa kamere za nadzor iz banke emitovan u vestima u 11.

- Ali nosio sam limunadu - rekao je Viler kada su ga priveli. Ispostavilo se da je Viler verovao da, ako namaže sok od limuna na lice, kamera neće moći da ga snimi jer se ovaj napitak koristi i za pravljenje nevidljivog mastila.
Psiholozi Daning i Kruger su ovaj slučaj objasnili njegovom nesposobnošću da proceni svoju nekompetentnost.
U okviru svog istraživanja Daning i Kruger su testirali studente koji su loše znali gramatiku. Verovali da oni treba da znaju da su loši u tome, i bili su vrlo iznenađeni kada su shvatili da oni misle, iskreno, da su dobri i da znaju gramatiku. Hipoteza je testirana i nizom ekperimenata na Kornel univerzitetu, koje su trebale da odrede samoprocenu studenata u veštinama logičkog rezonovanja, gramatike i humora. I u ovom eksperimentu student su značajno precenili svoj učinak na testu i svoje mesto u odnosu na druge.
Oni, koji su prema rezultatima testiranja bili na dnu liste, smatrali su da su bolji od bar 60 odsto svojih vršnjaka!
“Kad su ljudi nekompetentni u načinima koje usvajaju da bi postigli uspeh i zadovoljstvo, tvrdi Daning, oni imaju dvostruki teret: ne samo da donose nepravilne zaključke i prave pogrešne izbore, već im njihova nekompetentnost oduzima sposobnost da budu svesni toga. Umesto toga, oni su ostavljeni sa pogrešnom impresijom da rade sve kako treba.”

Daning i Kruger su svoja istraživanja uglavnom radili na tlu Amerike. Slična istraživanja rađena u Evropi pokazuju neznatno “prigušenje efekta”, dok istraživanja sa azijatskim narodima pokazuju efekat suprotan Daning Krugerovom. Azijatski narodi su skloni da potcene svoje sposobnosti sa ciljem da se poboljšaju i da napreduju ali i da bi zadobili druge ljude iz okruženja.

Zamislite jedno ovakvo ili slično istraživanje na tlu majčice Srbije! Ovde gde je vozač postao ministar a folk pevaljka deli savete o imunizaciji dece… Koliko samo okupanih u limunadi ima ovde među nama. Ne znam, nisam pametna… Možda nisam ni kompetentna da o tome sudim, a možda i  jesam… Možda se samo pravim pametna… Odoh da popijem jednu limunadu ;)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Prolećni umor, depresija ili šta god

Ljubav prema crtanju i slikanju

Dodelom nagrade "Borisav Stanković", završena 52. "Borina nedelja"