Dodelom nagrade "Borisav Stanković", završena 52. "Borina nedelja"

U završnici 52. Borine nedelje predstavljen je stvaralački opus Grozdane Olujić, ovogodišnje dobitnice nagrade Borisav Stanković.
Iako iz zdravstvenih razloga nije mogla da dođe u Vranje i primi nagradu, ona se vranjskoj publici obratila pismom koje je ovom prilikom pročitano. ''Sa velikim zadovoljstvom primam jednu od naših najznačajnijih književnih nagrada. Kao i svi veliki pisci Bora Stanković je stvorio univerzalnu sliku svog zavičaja, otkrivajući ispod običajne, vremenske i prostorne odežde, svima blisku dramu ljudske osujećenosti i prolaznosti. Mnogo je pisaca priča, ali niko nije, kao što su Dostojevski i Bora, umeo da prenese tako jak osećaj tuge zbog prolaznosti života i mladosti'', poručila je u pismu ovogodišnja dobitnica nagrade Borisav Stanković.
Nagradu je umesto književnice primio njen sin dr Aleksandar Tešić, koji je prisustvovao završnjici Borine nedelje.
Grozdani Olujić nagrada Borisav Stanković, dodeljuje se za celokupan stvaralački opus, a povod je svakako roman ''Preživeti do sutra'', koji je nakon sto je 1962. napisan i decenijama sedeo u fioci, na nagovor priređivača, objavljen prošle godine, rekla je članica žirija Sladjana Jaćimović. 
''Grozdana Olujić javlja se kao romanopisac krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka, da bi u jednoj deceniji objavila čak četiri romana koji su predstavljali novinu u našoj književnosti. Grozdana je pisala za mlade i o mladima, njeni junaci uglavnom su adolescenti i mladi ljudi'',  istakla je ona. 
Aleksandar Laković, takodje član žirija, govorio je o stvaralašvu spisateljice iz drugog ugla, kroz cenzuru i autocenzuru koja je u ono vreme bila jako izražena. Tako su romani Grozdane Olujić bili prećutkivani, iako nagrađivani, ekranizovani i prevođeni na mnoge starne jeziike. Ovaj roman ''Preživeti do sutra'' iako je napisan pre 56 godina publika doživljava kao da je napisan juče, jer autorkin izraz je i dalje svež, autentičan, delotvoran, naglasio je Laković.
Zorana Opačić, koja je uz Aleksandra Jovanovića, priređivač romana, govorila je o njihovoj i upornosti Olujićkinog sina, Aleksandra Lešića, da nakon toliko godina roman ode u štampu. Ovom prilikom podvukla je i paralelu između glavnog junaka romana Saše i autorke, jer kao i junak i autorka je imala sedam godina kada je počeo Drugi svetski rat. Tako da se slobodno može reći da je on neka vrsta autorkinog alter ega, istakla je Zorana Opačić.
Publika je imala prilike da čuje i dva odlomka iz romana ''Preživeti do sutra''. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Prolećni umor, depresija ili šta god

Ljubav prema crtanju i slikanju